30-60 minutter
Alle

Matematisk julelenke

Julelenke

Emne

Telle og måle

Hensikt

Telle og måle

Valg av tidspunkt

Gjerne i adventstida

Du trenger

Glanspapir og fiskesnøre

Beskrivelse av opplegg

Klipp opp strimler av glanspapir på forhånd. Strimlene kan være ca 2 cm brede og ca 15 cm lange.

Denne aktiviteten går ut på å lage julelenker med en litt annen vri enn vanlig: barna skal lage hver sin matematiske julelenke, eller samarbeide to og to. Start med å lage 10 «minilenker»: Den første lenka skal bestå av bare en ring. Den neste skal ha to ringer. Fortsett til du har ti lenker med lengder fra 1-10 ringer. Tre deretter lenkene i rekkefølge inn på et fiskesnøre, og du har laget en matematisk julelenke! Heng opp på veggen, i taket eller i vinduet til pynt!

Matematisk julelenke

Spørsmål det kan være aktuelt å stille underveis i arbeidet: 

  • Hvordan kan vi gjøre en ring større eller mindre?
  • Ble lenka symmetrisk?
  • Har du et bestemt mønster for hvilke farger du bruker?
  • Kan du forklare hvordan du gjør for å få ringene til å henge sammen?
  • I noen tilfeller kan det se ut som f.eks lenka med 7 ringer er lengre enn den med 8 ringer. Dette kommer an på hvordan strimlene limes sammen og hvor stor del av glanspapirstrimmelen som overlapper der barna limer. Snakk med barna hvis dere oppdager at en med flere ringer er kortere enn en med færre ringer. Hvordan kan det gå an at den har blitt kortere?

Om du aldri har laget julelenker før, er dette måten å gjøre det på: ta litt lim på enden av den første strimmelen du skal bruke og lim fast den andre enden av strimmelen sånn at du får en ring med fargen på utsida. Pass på sånn at strimmelen ikke blir vridd. Tre neste strimmel igjennom den første ringen, ta lim på enden av strimmelen og lim fast den andre enden sånn at det blir en ny ring som henger fast i den første. Tre neste strimmel igjennom den forrige ringen du laget og lim sammen endene til en ny ring. Fortsett sånn til lenka har ønsket lengde!

Variasjon:

Lag «vanlige julelenker». Her er noen tips til ulike varianter:

  • Alle barna samarbeider om å lage lengst mulig lenke. Legg lenken på gulvet og mål hvor mange barn den er lang ved at barna legger seg ved siden av lenken. Det går også an å måle hvor mange meter lenken blir.
  • Lag ei julelenke som er akkurat like lang som deg selv!
  • Lag matematisk julelenke, men la barna selv bestemme lengden på strimlene. Det kan hende at lenka med fem ringer blir kortere enn lenka med tre ringer (det kommer selvsagt an på strimmel-lengden). Undre dere sammen over hvorfor det blir sånn.