Matematikkløftet - toårig kompetanseutvikling i utforskende og praktisk matematikkundervisning

Utforskende og praktisk matematikkundervisning
Matematikkløftet skal bidra til at lærerne utvikler en undervisningspraksis som fremmer bedre læring, forståelse og motivasjon i matematikk.
En utforskende og praktisk matematikkundervisning gir elevene muligheter til å tenke og resonnere i matematikk. Elevene inviteres til matematisk utforsking gjennom varierte aktiviteter og berikende samtaler. Når de får lov til å tenke og resonnere selv, forklare hvordan de tenker og argumentere for sine påstander, bidrar det til bedre læring og større forståelse i matematikk. Når elevene lærer å lytte til hverandre, stille gode spørsmål og reflektere over egen læring, blir matematikken meningsfull. En utforskende og praktisk undervisning gir også elevene muligheter til å øve for å bruke ulike metoder og strategier på en effektiv og fleksibel måte. Ved å gi elevene muligheter til å lytte, diskutere og samarbeide i matematikk, bidrar undervisningen til et godt læringsmiljø, hvor de behandler hverandre med respekt og alle elever blir ivaretatt både faglig og sosialt.
Mål
Målet med Matematikkløftet er at:
- lærerne skal lære prinsipper og praksiser som inngår i en utforskende, praktisk og variert matematikkundervisning
- lærerne skal utvikle en undervisningspraksis i matematikk som fremmer elevers læring, forståelse og motivasjon i matematikk.
- alle elevene skal oppleve en matematikkundervisning som bidrar til bedre læring, forståelse og motivasjon i matematikk.
Design
Matematikkløftet er designet for lærere som vil utvikle sin praksis i fellesskap med andre lærere. Kompetanseutviklingen bygger på Matematikksentermodellen.
Matematikksentermodellen er forskningsbasert og utviklet i tett samarbeid med praksisfeltet. Den består av en syklus av utforskning og utprøving med seks komponenter:
Flere av samlingene i Matematikkløftet er bygget rundt denne syklusen.
Organisering
Matematikkløftet består av egne samlinger for lærere og skoleledere.
Lærere
Det skal gjennomføres ti samlinger i løpet av to år:
- fem heldagssamlinger det første året.
- fem heldagssamlinger det andre året.
Samlingene gjennomføres på en vertsskole i regionen.
Arbeid mellom samlingene
Mellom samlingene skal lærere forberede seg til neste samling (f.eks. lese fagartikkel og se filmer) og prøve ut aktiviteter i egne klasserom.
Skoleledere
Skolelederen har en sentral rolle i å lede utviklingsarbeidet på skolen og å tilrettelegge og støtte lærerne i deres faglige utvikling. Lederstøtte er derfor en viktig del av Matematikkløftet.
Gjennom lederstøtten danner skolelederne et lærende nettverk hvor de utforsker, utfordrer og utvikler sin egen og hverandres ledelsespraksis i utviklingsarbeid. Med aktiv deltakelse i diskusjoner og deling av erfaringer skal samlingene bidra til gjensidig læring som kommer alle lederne til gode.
Lederstøtten skal sikre en vellykket gjennomføring av Matematikkløftet, samtidig som det skal fremme en skolekultur for kontinuerlig utvikling og forbedring. Lederne vil få hjelp til å:
- utvikle lederskap som retter oppmerksomheten mot lærernes faglige utvikling.
- etablere bærekraftige strukturer og prosesser for utviklingsarbeid på egen enhet.
- utvikle en felles forståelse for matematikkundervisning ved skolen.
Samlinger - lederstøtte
Det blir gjennomført en digital oppstartsamling for rektor og eventuelt andre i ledelsen som skal lede utviklingsarbeidet. Deretter arrangeres det seks samlinger i løpet av to-årsperioden. Samlingene er både fysiske og digitale.
Påmelding til Matematikkløftet 2026/2027
Det er skoleleder ved den enkelte skole som melder på seg og sine matematikklærere (5.-10-trinn). Det må meldes på minst tre lærere fra hver skole (små skoler kan få unntak). Skoleledere som underviser i matematikk, kan melde seg på som både skoleleder og lærer derom det er ønskelig. Antall deltagere i hver region er maksimalt 30 lærere. Det er gratis å delta, men det gis ikke noen kompensasjon for reiseutgifter, vikar etc.
PULJE 1 starter opp i åtte regioner. Samlingene foregår rundt byene Kristiansand, Bergen, Ålesund, Narvik, Stavanger, Trondheim, Kirkenes, Sandefjord/Larvik.
Påmeldingsfrist PULJE 1: 15. september 2025.
PULJE 2 starter høsten 2027: Sted for samlingene er ikke bestemt, og er avhengig av hvor i regionene det er meldt størst interesse.
Påmeldingsfrist PULJE 2: 1. februar 2027.