Ny læreplan og særskilt tilrettelegging i matematikk

Alle elever er ulike, og hva som er elevens beste, er et kjernespørsmål i all opplæring. Dette spørsmålet må besvares på nytt hver dag av alle som jobber i skolen.
Slik avsluttes overordnet del av ny læreplan. I tillegg har vi fått Kompetanseløftet i spesialpedagogikk og inkluderende praksis. Denne strategien bidrar til å løfte betydningen av kompetansen til de som jobber nærmest barna; de ansatte i skole og PPT.
Vi har erfart at samarbeidet mellom skole og PPT fungerer ulikt fra kommune til kommune. Vi ser også hvor viktig det er å få til et tett samarbeid for å styrke laget som jobber rundt barna. Ny læreplan er et godt utgangspunkt for å etablere et tett samarbeid. Når skole og PPT arbeider sammen med ny læreplan, vil vi lettere kunne se det allmennpedagogiske og spesialpedagogiske tilbudet i sammenheng.
Digitale foredrag om satsingsområder og samarbeid
Matematikksenteret har produsert to digitale foredrag som kan brukes som utgangspunkt for utforsking av hvilke satsingsområder kommunen bør legge vekt på i innføring av ny læreplan og i samarbeidet mellom skole og PPT.
Foredragsholdere er Astrid Seljefot, PP-rådgiver ved Pedagogisk psykologisk senter i Bergen kommune og Renate Jensen, rådgiver i Etat for skole, Bergen kommune og leder i LAMIS. De forteller om sine erfaringer fra et tett samarbeid mellom PPT og skole, og presenterer sine tanker om betydningen av ny læreplan for elever som strever.
Kompetanseløftet i spesialpedagogikk og inkluderende praksis
Kompetanseløftet skal bidra til at barn og unge får den hjelpen de trenger, når de trenger den. Tiltaket er særlig rettet mot ansatte i barnehage, skole og PPT, og målet er å styrke kollektiv kompetanse i barnehager og skoler ut fra lokale behov, gjennom samarbeid med universitet eller høyskole.
Kompetanseutviklingspakker for tettere samarbeid mellom skole og PPT
Kompetanseløftet i spesialpedagogikk og inkluderende praksis betyr at kommuner og fylkeskommuner etter hvert selv ha den kompetansen de trenger på fagfeltet matematikkvansker, som er definert som en av flere «vanlige utfordringer» i Tett på – tidling innsats og inkluderende felleskap i barnehage, skole og SFO.
Matematikksenteret har i samarbeid med Statped utviklet kompetanseutviklingspakkene Elever som presterer lavt. De kan være et godt utgangspunkt for lokale kompetanseutviklingstiltak innenfor matematikkvansker.
Innholdet i pakkene skal øke bevisstheten rundt arbeidsmåter og betydningen dette har for undervisningspraksis, og vil gi skole og PPT et konkret utgangspunkt for kompetanseutvikling og tettere samarbeid.
Kompetanseutvikling med Realfagsløyper
Å endre undervisningspraksis i matematikk, kan gi nye muligheter for bedre inkludering. Realfagsløyper er tilpasset ny læreplan, og er skreddersydd for utviklingsarbeid i læringsfellesskap! I Realfagsløyper belyses sentrale tema og begreper som dybdelæring, kjerneelementer, tverrfaglige tema og grunnleggende ferdigheter. Samtidig beskriver det fagdidaktiske innholdet arbeidsmåter som fremmer skaperglede, utforskertrang og engasjement.
I Realfagsløyper finnes et eget tema om Vurdering og tilpasset opplæring