Kantinemedarbeider

kantinemedarbeider

Beskrivelse

En kantinemedarbeider arbeider på et spisested. Arbeidsoppgavene består blant annet i å lage og servere varm og kald mat, bestille og ta imot varer, rydde og vaske og betjene kassen

Kjøpe inn varer til kantine

Jeg har ansvaret for innkjøp av varer til kantinen jeg jobber i. Noen varer, for eksempel ferskvarer, må jeg bestille hver uke, mens tørrvarer bestiller jeg sjeldnere (lagringskapasiteten og holdbarheten bestemmer hvor mye jeg kan kjøpe inn om gangen). Mesteparten av varene kjøper jeg fra en hovedleverandør, og jeg har forhandlet fram en rabattavtale med dem. Rabatten jeg får er avhengig av hvilken type vare det er. Hvert år reforhandles avtalen, og da kan rabattene justeres. Resten av varene kjøper jeg fra forskjellige leverandører, og da sjekker jeg pris og kvalitet på varene før jeg bestiller. 

Relevante kompetansemål

Etter 10. årssteget - Tal og algebra
rekne med brøk, utføre divisjon av brøkar og forenkle brøkuttrykk
Matematikk 1P - Tal og algebra
rekne med forhold, prosent, prosentpoeng og vekstfaktor
Matematikk 1P-Y - Tal og algebra
rekne med forhold, prosent, prosentpoeng og vekstfaktor

Lage matplan

Jeg lager en plan for hvilke retter jeg skal servere til lunsj i kantinen hver uke. Jeg forsøker å sette sammen varierte matplaner med riktig næringsinnhold, samtidig som jeg prøver å legge inn favorittrettene til de som spiser i kantinen med jevne mellomrom. Antall personer som spiser i kantinen er omtrent det samme fra uke til uke, og de betaler et fast beløp hver dag. I løpet av en uke er målet at inntektene og kostnadene går i null. Dersom jeg planlegger å servere en matrett som koster mer å lage enn det kundene betaler, sørger jeg for at de andre rettene som serveres koster mindre. På den måten går uka totalt sett i null.

Relevante kompetansemål

Etter 10. årssteget - Tal og algebra
rekne med brøk, utføre divisjon av brøkar og forenkle brøkuttrykk