Sammenligning av mengder

Å sammenligne to ulike mengder handler om å bli bevisst på forskjellen og/eller likheten på antallet elementer i mengden. Når barna sammenligner mengder vil de benytte et språk som beskriver mengdestørrelsen som større enn, mindre enn, flest, færrest og er lik. Å forstå at sju representerer en mengde som er større enn fem, men samtidig er mindre enn ni, handler om at barnet innehar en forståelse for kardinaliteten til tallordene. Det å sammenligne mengder er særlig relevant og nyttig når vi jobber med klassifisering og statistikk.

Sammenligning av mengder

Å dele opp mengder handler om at mengder kan deles opp i flere mindre mengder. En mengde av åtte barn kan f.eks. innebære en delmengde med tre gutter og en delmengde med fem jenter.

Å dele opp mengder handler altså om å lage delmengder og om å sammenligne mengdenes kardinalitet, dvs. hvor mange som er i hver mengde – både delmengdene og den hele mengden.

Sammenligning av mengder

Å bygge mengder handler om å lage mengder ved å slå sammen forskjellige mengder, f.eks. seks gutter og tre jenter er til sammen ni barn. Både det å dele opp og det å bygge mengder er forutsetning for å kunne forstå hva subtraksjon (minus) og addisjon (pluss) handler om.

Mengder kan også endres, og en mengde endres ved at vi legger til noe eller trekker fra noe. Antallet elementer blir da forandret. Både utgangssituasjonen, forandringen (det som legges til eller trekkes fra) og resultatet kan være ukjent. Vi kan eksperimentere med mengdene ved å legge til elementer eller ta bort elementer. Det å snakke om flere enn, færre enn, én til og én færre legger et godt grunnlag for all videre tallbehandling.