Abelkonkurransen 2021: Ny seier for Alberg

Nyhet
/
09.03.2021
Vinner av Abelkonkurransen Andreas Alberg
Arkivbilde
Andreas Alberg vant Abelkonkurransen for fjerde år på rad!

Heller ikke i år kunne noen av de andre 27 finalistene hamle opp med 17 år gamle Andreas Alberg fra Oslo Katedralskole. Han gikk rett til topps i Abelkonkurransefinalen med 39 av 40 mulige poeng. Førstepremien er på 15.000 kroner og muligheten til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden 2021, i Saint-Petersburg, Russland.

Andreas Notøy (17) fra Sandefjord videregående skole fikk 33 poeng, og havnet på andreplass. David S. Eikeland (15) fra Orstad skole tok tredjeplass med 32 poeng. På delt fjerdeplass kom Noah Hessen Bjerke (17) fra Nydalen videregående skole og Maxim Scherbakov (18) fra Blindern videregående skole med 28 poeng. Også sjetteplassen ble delt mellom to finalister; Zejia He (15), Oslo International School og Christoffer Grøndal Tryggestad (18) fra Oslo katedralskole fikk begge 24 poeng.

Her er fullstendig resultatliste
Her er finaleoppgavene og løsninger

Årets premieutdeling i Abelkonkurransen ble arrangert digitalt. I tillegg til finalistene deltok representanter fra NTNU, Norsk matematisk forening, Det Norske Videnskaps-Akademi, Abelkonkurransen og Matematikksenteret. Hans Munthe-Kaas, som er professor ved UiB og leder for Norsk matematisk forening holdt foredraget «Symmetrier: Conway’s magiske formel til Arkimedes’ labyrint» til ære for finalistene.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby stod for premieutdelingen til de sju beste finalistene. I sin tale understrekte hun viktigheten av en sterk realfagskompetanse i arbeidet med å løse dagens og fremtidens utfordringer i samfunnet. Hun kom også med en oppfordring til finalistene:

– Del engasjementet dere har for matematikk med andre. Del den kompetansen dere har og den evnen til å løse problemer. Vær med å spre den realfagskulturen som Abelkonkurransen også bidrar til. Det vil dere få mye igjen for, sa Kunnskapsminister Guri Melby.

Se opptak av premieutdelingen:

Om Abelkonkurransen

Abelkonkurransen (Niels Henrik Abels matematikkonkurranse) ble startet opp av Norsk matematisk forening i 1981. Hvert år konkurrerer tusenvis av norske elever om å bli kåret til Norges dyktigste unge matematiker og muligheten til å få være en av de seks som representerer Norge i matematikk-OL. 

Norsk matematisk forening eier Abelkonkurransen. Institutt for matematiske fag ved NTNU har det faglige ansvaret for Abelkonkurransen, med støtte fra Matematikksenteret, som har det administrative ansvaret for konkurransen. 

Ca. 2500 elever fra 208 videregående skoler deltok i Abelkonkurransens innledende runder. 338 elever gikk videre til 2. runde.

I «normalår» deltar alle finalistene på en treningsleir ved NTNU, det ble det dessverre ikke noe av i år. Her er en film fra treningsleiren i fjor, hvor mange av årets finalister også deltok:
 

For mer informasjon, ta kontakt med:
Prosjektleder Randi Håpnes
Kommunikasjonsansvarlig Beate Horg