Melk og matte skal redde mat

Det hele startet med en idé om å bruke melkekartonger til å vise, med matematikk, hvor lurt det er å kaste mindre mat, redde mer – og faktisk spare penger. Vi spurte Q-meieriene om å få "låne" deres kartonger, og fikk ja!
— Det handler om å gjøre et stort problem konkret og håndgripelig. Når du ser regnestykkene på frokostbordet, blir matsvinn noe du kjenner på kroppen – og kan gjøre noe med, sier Pål Rasmussen, melkesjef i Q-Meieriene.
Målet med samarbeidet er altså å øke bevisstheten og engasjementet rundt matredding – og å vise hvor smart det er å bruke matematikk til noe meningsfullt og nyttig.
Hvor mye kaster vi, egentlig?
I Norge kaster vi over 450 000 tonn mat hvert år, ifølge Matvett. Dette er et tall som kan føles abstrakt, men som har store ringvirkninger for miljø, klima og økonomi.
— Vi bruker ofte begreper som "millioner og "tonn" når vi snakker om matsvinn. Med matematikk kan vi dele opp disse enormt store tallene slik at det blir enklere å forstå konsekvensene av å for eksempel å kaste en brødskive i søpla eller å helle ut et glass melk, forklarer Monica Rehaug. Hun jobber ved Matematikksenteret, og har laget matematikkoppgavene som du finner på melkekartongen nå.
Dette kan du få svar på med matredder-matte:
- Om du kaster ett brød, hvor mange penger taper du?
- Hvor mange matpakker kaster du i løpet av året?
- Hvor mye frukt går rett i søpla?
- Hvordan lage akkurat passe med mat slik at du slipper å kaste?
Om Q-Meieriene
Q-merienene er en norsk meieriprodusent som setter forbrukeren i førersetet. De tar imot ærlige tilbakemeldinger og utfordringer med åpne armer, fordi de mener at det alltid finnes bedre måter å gjøre ting på. Siden Q-meieriene eies av Kavlifodet, går hele overskuddet deres til gode formål.