Abelkonkurransen: Nå kåres Norges beste talenter i matematikk

Nyhet
/
25.02.2019
Foto av Jan Tore Sanner og abelprisvinner 2018, Andreas Alberg.
Fjorårets vinner, Andreas Alberg, konkurrerer helt i toppen også i år. Statsråd Jan Tore Sanner delte ut priser og diplomer under finalen i fjor. Foto: Kristoffer Furberg, Universitetsavisa
De 25 beste unge talentene i matematikk er klare for finalen i Abelkonkurransen! Den første helga i mars lader de opp med “bootcamp” i matematikk ved NTNU i Trondheim. Finalen avholdes 5. mars.

25 finalister er plukket ut etter to innledende runder i Abelkonkurransen. Av de 110 beste etter runde 2 ligger fjorårets vinner Andreas Alberg i tet (Oslo katedralskole, 200 poeng), etterfulgt av Thomas Thrane (Trondheim katedralskole, 185 poeng). 

Les mer: Alberg vant igjen

Alle finalistene samles i Trondheim fredag 1. mars til mandag 4. mars for å delta i en bootcamp (treningsleir) i matematikk. Det er studenter og ansatte ved institutt for matematiske fag, NTNU som skal være “trenere” for de unge matematikk-talentene under bootcampen. 

Abelkonkurranse-prisen deles ut av Rikke Høistad Sjøberg, statssekretær i Kunnskapsdepartementet
tirsdag 5. mars, kl. 17.30 i Dokkhuset, Trondheim.

Se program for finalen

Finalistene konkurrerer også om en plass i årets OL-tropp i matematikk:  

  • Seks finalister (de tre beste fra finalen, samt tre som velges ut basert på resultater fra finalen og resultatene i den nordiske konkurransen) representerer Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Bath, England den 15. - 22. Juli 2019
     
  • De beste jentene skal konkurrere i European Girls Mathematics Olympiad i Kiev, Ukrania, den 7.-13. april 2019.

3456 deltok i første runde i denne Abelkonkurransen, som ble arrangert i november. 359 elever fra 229 skoler kvalifiserte seg til andre runde. Av disse deltok 326 elever fra 117 skoler.  De to første rundene ble for første gang arrangert digitalt, og elevene løste oppgavene ute på sine respektive skoler. 
 

Om AbelkonkurransenAbelkonkurransen.png

  • Abelkonkurransen (Niels Henrik Abels matematikkonkurranse) ble startet opp av Norsk matematisk forening i 1981. Hvert år konkurrerer tusenvis av norske elever om å bli kåret til Norges dyktigste unge matematiker og muligheten til å få være en av de seks som representerer Norge i matematikk-OL.
  • Norsk matematisk forening eier Abelkonkurransen. Institutt for matematiske fag ved NTNU har det faglige ansvaret for Abelkonkurransen, med støtte fra Matematikksenteret, som også har det administrative ansvaret for konkurransen.
  • Seismikkselskapet PGS har siden 2011 vært hovedsponsor for Abelkonkurransen, gjennom en avtale med Det Norske Vitenskaps-Akademi, som årlig bidrar økonomisk for å stimulere unges interesse for matematikk.

Les mer om Abelkonkurransen

 

Kontakt arrangement
Randi Håpnes, Matematikksenteret
Tlf.73 59 16 94

Kontakt presse
Beate Horg, Matematikksenteret 

Tlf. 412 11 821