Andreas Alberg (15) fra Oslo katedralskole vant Abelkonkurransen

Nyhet
/
05.03.2019
Foto av Andreas Alberg, vinner av Abelkonkurransen 2019.
Andreas Alberg, vinner av Abelkonkurransen 2019.
Nå skal han til OL i matematikk.

Statssekretær Rikke Høistad Sjøberg i Kunnskapsdepartementet delte ut førstepremien. 

 Vi må løfte frem realfagstalentene, og Abelkonkurransen er en flott arena for det. Både Norge og verden trenger realfagstalenter for å løse de største utfordringene vi står overfor som klimakrise, matmangel og pandemier, sier Sjøberg.  

Mattetalentet Andreas Alberg utkonkurrerte mer enn 3400 deltagere fra de innledende rundene, og 24 andre finalister før han gikk av med seieren i den gjeveste realfagskonkurransen for elever på ungdoms- og videregående skoler i Norge. Alberg vant 15.000 kroner og muligheten til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Bath, England den 15. - 22. Juli 2019.

  Laginnsatsen var veldig god i år, det var jo bare to poeng som skilte oss tre i toppen. Resultatet er noe av det sterkeste i finalen noen sinne, nå har jeg tro på at vi skal greie å hevde oss i OL, sier vinner Andreas Alberg, som også vant Abelkonkurransen i fjor.

Abelkonkurransen%20topp%20seks%2002.jpg
Prisutdeler og statssekretær Rikke Høistad Sjøberg i Kunnskapsdepartementet sammen med Eirik Mjaanes, Olav Hellebust Haaland, Thomas Thrane, Andreas Alberg, Jon Magnus Rosenblad og Erik Mingjun Ma.  – Jeg håper Abelkonkurransen inspirerer disse matematikktalentene, og at de beholder gnisten og gleden for matematikken videre, sier Sjøberg. 

Andreplassen gikk til Erik Mingjun Ma fra Trondheim katedralskole, og Thomas Thrane fra samme skole fikk tredjeplassen. Fjerdeplassen gikk til Erik Mjaanes fra Oslo International School, femteplassen til Olav Hellebust Haaland fra Fagerlia videregående skole og sjetteplassen til Jon-Magnus Rosenblad fra Valler videregående skole.

Se alle resultatene

PGS Utfordrerprisen gikk til den unge lovende Zejia He (14) fra Oslo International School. Hennes lave alder og solide resultater gjør at hun er en kandidat som har potensialet og kunnskapen til å vinne Abelkonkurransen om noen år.  

Abelkonkurransen er en viktig arena hvor vi kan feire og synliggjøre dyktige talenter i matematikk. De har evnen til å tenke abstrakt, evnen til å se sammenhenger og evnen til å få innsikt i komplekse problemer. Disse talentene er framtida, og har et svært godt utgangspunkt til å bidra med kunnskap for en bedre verden, sier Einar Rønquist, leder ved institutt for matematiske fag, NTNU.

Abelkonkurransens hovedsponsor, seismikkselskapet PGS, inviterer samtlige finalister til å besøke selskapets hovedkontor i Oslo i forbindelse med utdelingen av årets Abelpris i matematikk. Målet er å gi elevene et innblikk i hvordan PGS bruker matematikk i praksis for å kartlegge geologien under havbunnen og tilrettelegge for at oljeselskapene enklere skal finne olje og gass ved å bruke seismikkdata. 

Realfagskompetanse er svært viktig for vår virksomhet, og vi tror det kommer til å bli enda viktigere i lys av digitaliseringsbølgen som slår innover oss. Vi mener det er nyttig å støtte opp om fremtidige realfagshelter ved å sponse Abelkonkurransen, både for å vise dem mulighetene som finnes i arbeidsmarkedet og for å vise vårt samfunnsansvar. Vi ønsker de norske deltagerne lykke til i matematikk-olympiaden, sier Rune Olav Pedersen, konsernsjef i PGS.

Abelkonkurransen eies av Norsk matematisk forening. NTNU har det faglige og administrative ansvaret, og arrangementet støttes av seismikkselskapet PGS, Det Norske Videnkaps-Akademi og Forskningsrådet.

Les mer om Abelkonkurransen og treningsleiren

For mer informasjon:

Bård Stenberg, kommunikasjonsdirektør PGS, tlf. 992 45 235
Beate Horg, kommunikasjonsansvarlig Matematikksenteret, tlf. 412 11 821

Foto fra treningsleir og prisutdeling

Alle foto kan brukes fritt. Kreditering: Glen Musk, MATEMATIKKSENTERET, NTNU

Se film fra treningsleiren og prisutdelingen

Abelkonkurransen%20TOPP%20TRE%2002.jpg
Her ser vi de tre vinnerne: Thomas Thrane, tredjeplass med 38 poeng; Andreas Alberg, førsteplass med 40 poeng; Erik Mingjun Ma, andreplass med 39 poeng. 

Abelkonkurransen%20div%2005.jpg
Statssekretær Rikke Høistad Sjøberg med finalistene Erik Mjaanes, Erik Mingjun Ma og Thomas Thrane. 
Abelkonkurransen%20JON%20EIVIND%20Ytrehorn%2001.jpg
Alle finalistene mottok diplom fra statssekretær Rikke Høistad Sjøberg. Harald Hanche-Olsen, NTNU (t.h) er faglig ansvarlig for Abelkonkurransen. 

Abelkonkurransen%20div%2003.jpg
Spente finalister venter på resultatene. 
Abelkonkurransen%20gruppebilde%20deltagere%2003.jpg
Gruppebilde av alle finalistene i Abelkonkurransen 2019. 

Abelgrab%2001.jpg
Finalistene deltok på treningsleir i matematikk før Abelkonkurransen. 

Abelgrab%2005.jpg
Finalistene deltok på treningsleir i matematikk før Abelkonkurransen. 
Abelgrab%2007.jpg
Zejia He fra Oslo International School vant PGS Utfordrerprisen. 
Abelgrab%2011.jpg
25 elever deltok i finalen i Abelkonkurransen. Før finalen tirsdag 5. mars bruke de tre dager på treningsleir i matematikk. 
Abelgrab%2009.jpg
Jon-Magnus Rosenblad fra Valler videregående skole kom på 6. plass i Abelkonkurransen. Her ser vi ham i aksjon under treningsleiren. 
Abelgrab%2014.jpg
Under treningsleiren jobbet Andreas Alberg (som vant) og til Erik Mingjun Ma (vant andreplass) sammen for å løse oppgaver. 

Abelgrab%2015.jpg
Oppgave fra treningsleiren.