Andreas Alberg (16) fra Oslo katedralskole vant Abelkonkurransen

Nyhet
/
03.03.2020
Kunnskapsminister Trine Skei Grande og vinner av Abelkonkurransen, Andreas Alberg. Begge står foran en pressevegg.
Nå skal han videre til OL i matematikk, igjen. Dette er nemlig tredje gangen på rad at Alberg drar i land seieren.

Kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande delte ut førstepremien. 

– Noe av det flotteste med Abelkonkurransen er at den bidrar til å skape en arena der elever som er flinke i realfag får mulighet til å vise det - og til å konkurrere. Gratulerer til en verdig vinner!, sier kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande.

Andreas Alberg utkonkurrerte mer enn 3200 deltagere fra de innledende rundene, og 24 andre finalister i den gjeveste realfagskonkurransen for elever på ungdoms- og videregående skoler i Norge. Førstepremien er 15.000 kroner og muligheten til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i St. Petersburg, Russland 8.-18. juli 2020.

– Det var spenning helt til slutt, og jeg var nervøs. I Abelkonkurransen er det veldig mange gode konkurrenter, så jeg var ikke sikker på å vinne. Det som gjorde utslaget var at jeg var den eneste som fikk til den siste geometri-oppgaven, sier vinneren. Seieren i 2020 er Andreas Albergs tredje på rad, så han innehar nå et ekte Abelkonkurranse hat-trick!

Andreplassen gikk til Philip Berg Sveen fra Nydalen videregående skole, og Christoffer Grøndal Tryggestad fra Oslo katedralskole tok tredjeplassen. Fjerdeplassen gikk til Andreas Notøy fra Sandefjord videregående skole, femteplassen til Erik Mjaanes fra Oslo International School og sjetteplassen til Elias Ekern Baird fra Danielsen videregående skole.
 

Abelkonkurransen2020_Topp6_02_lite.jpg
Her ser vi de seks beste finalistene i Abelkonkurransen. Fra venstre Christoffer Grøndal Tryggestad, Andreas Alberg, Erik Mjaanes, Philip Berg Sveen, Andreas Notøy og Elias Ekern Baird.

Her er fullstendig resultatliste
 

Abelkonkurransen2020_Utfordrer_01.jpg
PGS Utfordrerprisen gikk til den yngste deltageren i Abelkonkurransen, David Strømme Eikeland fra Orstad skule. Han mottok prisen fra Erik Ewig, PGS. 

Abelkonkurransens hovedsponsor, seismikkselskapet PGS, inviterer samtlige finalister til å besøke selskapets hovedkontor i Oslo i forbindelse med utdelingen av årets Abelpris i matematikk. Målet er å gi elevene et innblikk i hvordan PGS bruker matematikk i praksis for å kartlegge geologien under havbunnen og tilrettelegge for at oljeselskapene enklere skal finne olje og gass ved å bruke seismikkdata. 

– Vi har begynt på vår digitale transformasjonsprosess som vil effektivisere driften av selskapet og gjøre det enklere å oppnå våre strategiske mål. Det innebærer alt fra hvordan vi drifter fartøyene våre, til hvordan vi prosesserer seismikkdata og omgås kundene våre. Digitalisering vil åpne nye muligheter for å bruke og tolke data gjennom maskinlæring og kunstig intelligens. Matematikk og problemløsning er grunnleggende for de tekniske aspektene ved digitalisering og i den forbindelse er det stadig viktigere for PGS å støtte opp om unge norske matematikktalenter, sier Rune Olav Pedersen, konsernsjef i PGS.

Se film fra Abelkonkurransens 2020:

 

Om Abelkonkurransen

Abelkonkurransen (Niels Henrik Abels matematikkonkurranse) ble startet opp av Norsk matematisk forening i 1981. Hvert år konkurrerer tusenvis av norske elever om å bli kåret til Norges dyktigste unge matematiker og muligheten til å få være en av de seks som representerer Norge i matematikk-OL. 

Norsk matematisk forening eier Abelkonkurransen. Institutt for matematiske fag ved NTNU har det faglige ansvaret for Abelkonkurransen, med støtte fra Matematikksenteret, som har det administrative ansvaret for konkurransen. 

Mer om Abelkonkurransen: www.matematikksenteret.no/nyheter/klart-finalen-i-abelkonkurransen

For mer informasjon 

Beate Horg, kommunikasjonsansvarlig, Matematikksenteret, tlf. 412 11 821​
Bard Stenberg, kommunikasjonsdirektør, PGS, tlf. 992 45 235

Foto fra treningsleir og prisutdeling

Alle foto kan brukes fritt. Kreditering: Glen Musk, MATEMATIKKSENTERET, NTNU

Abelkonkurransen2020_finalister_01_lite.jpg
Alle de 25 finalistene i Abelkonkurransen 2020. 
Abelkonkurransen2020_Topp3_lite.jpg
Her ser vi fra venstre, og på andreplass: Philip Berg Sveen, kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande, vinner Andreas Alberg og Christoffer Grøndal Tryggestad, på tredjeplass. 
Abelkonkurransen2020_Vinner_og_utfordrer_02_lite.jpg
Vinner av PGS utfordrerprisen, David Strømme Eikeland, sammen med vinner Andreas Alberg. 
Abelkonkurransen2020_Berit%20Kjelstad.jpg
Prorektor ved NTNU, Berit Kjeldstad, holdt en inspirerende tale for finalistene i Abelkonkurransen. 
Abelkonkurransen2020_Helmer_lite.jpg
Helmer Aslaksen fra Universitetet i Oslo engasjerte hele salen med sitt foredrag, som blant annet handlet om volum av kuler. 

NTNU, Trondheim, 3. mars 2020