Gratulerer Andreas, Noah og Maxim!

Nyhet
/
08.03.2022
De tre vinnerne i Abelkonkurransen og statssekretær Kristina Torbergsen.
Andreas Notøy gikk til topps i Abelkonkurransen, etterfulgt av Noah Hessen Bjerke og Maxim Scherbakov. De tre skal representere Norge i OL i matematikk, som i år arrangeres i Oslo.

Andreas Notøy fra Sandefjord videregående skole gikk til topps i Abelkonkurransen med 39 av 40 mulige poeng. Andreplass gikk til Noah Hessen Bjerke fra Nydalen skole med 38 poeng. Maxim Scherbakov fra Blindern videregående skole kom på tredjeplass med 37 poeng.
 

Finalister og premieutdelere under Abelkonkurransen 2022
Premiene ble delt ut av statssekretær Kristina Torbergsen under finalearrangementet på Dokkhuset i Trondheim, 8. mars. Astrid Mysterud (i bakgrunnen) blir gledelig overrasket over å bli beste jente med en 10.plass. Leder for Abelkonkurransen, Dag Wessel-Berg til høyre.

Førstepremien i Abelkonkurransen er på 15.000 kroner, andrepremien er på 10.000 kroner og tredjepremien 7.500,- I tillegg er altså de tre beste i Abelkonkurransen pre-kvalifiserte til å representere Norge i OL i matematikk (IMO). Hvem som får de tre siste plassene i OL-troppen avgjøres etter den Nordiske matematikkonkurransen, som arrangeres 4. april 2022. 

David S. Eikeland fra Sandnes videregående skole kom på fjerdeplass i Abelkonkurransen med 35 poeng, på femteplass kom Axel Doubloug fra A Lyceum Paphos (Kypros) med 32 poeng og på sjetteplass Oliver Ruden fra Blindern videregående med 29 poeng.  

Se samlet resultatliste
Se oppgaver og løsninger fra Abelkonkurransefinalen 
 

Andreas Notøy
Andreas Notøy fra Sandefjord videregående skole vant Abelkonkurransen 2022 med 39 av 40 mulige poeng. 

 

Rektor Anne Borg
– Som matematiske talenter kan dere bidra på en helt spesiell måte i samfunnet. Mange av de utfordringene vi ser i dag, kan løses med matematikk, sa NTNU-rektor Anne Borg i sin tale til finalistene. 

 

Kunnskapsminister Tonje Brenna
Kunnskapsminister Tonje Brenna talte til finalistene via storskjerm.

 

Professor emeritus Carl Haakon Waadeland.
Professor emeritus Carl Haakon Waadeland holdt årets finaleforedrag. Det hadde tittelen "Svingende kurver og rytmiske sirkler". 

 

Mann på scene
Dosent Marius Thaule fra Norsk matematisk forening holdt en tale til finalistene. Han minnet salen på at Abelkonkurransen er hele 101 år gammel, og har stor betydning for det matematiske miljøet i Norge. 

 

Kjersti Wæge
 Leder ved Matematikksenteret, Kjersti Wæge, var kveldens konferansier.

 

Sanger fra Heimdal videregående skole
Elever fra musikklinja ved Heimdal videregående skole bidro med musikalsk innslag under arrangementet. 

 

Deltagere i Abelkonkurransen 2022
Vinner Andreas Notøy (i hvit skjorte) får noen visdomsord av juryformann Pål Hermunn Johansen. Bak står flerårig vinner av Abelkonkurransen, Andreas Alberg, som har fungert som veileder for årets finalister. David S. Eikeland (t.h.) ble nummer fire.
​​​​​

 

Finalister i Abelkonkurransen 2022
Finalistene i årets Abelkonkurranse fotografert rett etter at de hadde levert sine besvarelser. I år ble finalen arrangert i Rådssalen i Hovedbygget ved NTNU Gløshaugen (bygget i bakgrunnen). Noah Hessen Bjerke med maskoten "Nils".

Finalistene i Abelkonkurransen var de tre siste dagene før finalen samlet på en treningsleir i matematikk, arrangert av NTNU. Her er en film fra treningsleiren: