(H)eureka!

Nyhet
/
28.04.2023
Skjermen til en datamaskin som viser et dataspill med flere tall som ligger oppå hverandre som blokker. I forgrunnen ser vi to barn (blury) og det ene barnet peker på skjermen.
...vi har laget et nytt matematikkspill. Her er en sniktitt!

I september lanserer vi Oppdrag Heureka på Matematikk.org. Spillet skal inspirere og motivere elever til å trene og utvikle sine hoderegningsstrategier, samtidig som de arbeider med egenskaper til tall og kombinasjoner av ulike regneoperasjoner.

Kvinne med kort, grått hår og briller står foran to elever på ca. 10 år og snakker med dem.
– Fleksibilitet i regnestrategier er en viktig kompetanse å øve opp gjennom hele skoleløpet. Vi håper at Oppdrag Heureka kan bli et morsomt og spennende bidrag i klasserommet, sier Monica Rehaug, universitetslektor ved Matematikksenteret, og prosjektleder for Matematikk.org. Her får hun tilbakemeldinger fra to ivrige spill-testere fra 2. trinn. 

Ja! fra testpersonene

Det er alltid nervepirrende å teste ut et nytt spill på målgruppen, som for Oppdrag Heurekas del er elever fra 1.- 10. trinn. Da vi lot elever fra 2. og 5. trinn slippe til, sank skuldrene litt. De så faktisk ut til å like spillet veldig godt! Her er en film fra utprøvinga: 

Fra idé til ferdig spill

Ideen og det matematiske innholdet i spillet er utviklet av ansatte ved Matematikksenteret.
– Det må sies at det er første gang noe slikt skjer ved senteret. Vi har gjort mye forskjellig, men aldri utviklet dataspill. Arbeidet har gitt mersmak, forteller Rehaug.

Da ide og innhold var «tenkt ferdig», ble designere og IT-utviklere hos Headspin AS i Trondheim, koblet på. I tillegg til å tilføre ideen funksjonalitet, form og farge, kom de med innspill som løftet spill-ideen til nye høyder.

– Headspin ser verden på en annen måte enn oss matematikkdidaktikere. Vi har lært mye i prosessen og spilt hverandre gode, sier Rehaug.

Dette er Oppdrag Heureka

To jenter på ca. 10 år som sitter ved en pult og ser på en datamasik.

Oppdrag Heureka er et spill hvor du kan trene på hoderegning og regneoperasjoner. Spillet er laget for elever fra 1. trinn til 10. trinn, men passer også elever i videregående (og voksne!). Spillet kan tilpasses ulike nivå og gir derfor rom for både utfordringer og mestring.

Spillet er utviklet i et samarbeid mellom Matematikksenteret NTNU og Headspin AS i Trondheim.

Oppdrag Heureka lanseres på matematikk.org i september!