James gikk til topps!

Nyhet
/
07.03.2023
James Jia (18) får utdelt en premiesjekk fra statssekretær i kunnskapsdepartementet, Sindre Lysø. I bakgrunnen ser vi to gutter på ca. 18 år
James Jia mottok førstepremien i Abelkonkurransen 2023 av statssekretær i kunnskapsdepartementet, Sindre Lysø (Ap)
James Jia (18) fra Blindern videregående skole vant Abelkonkurransen. Nå skal han videre til OL i matematikk.

James Jia utkonkurrerte 28 andre finalister i den prestisjetunge konkurransen. Førstepremien er på 15.000 kroner og en plass i den norske OL-troppen. 

– Etter at vi leverte oppgavene i dag og fram til premieutdelingen, var jeg skikkelig nervøs. Mange av finalistene er tøffe konkurrenter, så jeg ble litt overrasket da jeg vant, sier Jia. 

James har deltatt i Abelkonkurransen tidligere; for to år siden kom han på 19. plass, i fjor på 8. plass, og i år gikk han altså til topps.
– Jeg har øvd mye og hatt god nytte av å diskutere matematikk med andre. Vi er blitt et miljø som lærer mye av hverandre, sier Jia. 

Andreplassen gikk til Edvard Walde Heimdal (18) fra Oslo katedralskole. David Strømme Eikeland (17) fra Sandnes videregående skole og Vebjørn Holm-Gjerde (18) fra Hamar katedralskole delte tredjeplassen. Det ble også delt femteplass mellom Ivar Lee Fevang (15) fra Rosenborg skole og Emil Ryd (18) fra UWC Redd Cross Nordic. 

Her er resultatene fra finalen 
 

Seks gutter på 18-19 år står på en scene sammen med en mann i dress, som står midt i bildet.
Her er de seks som gjorde det best i Abelkonkurruransen 2023, sammen med statssekretær for kunnskapsministeren, Sindre Lysø. James Jia og Edvard Walde Heimdal skal representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Chiba i Japan, 2.-13. juli 2023. Hvem de fire siste OL-deltagerne blir, avgjøres etter den nordiske matematikk-konkurransen (NMC). De to som kom på delt tredjeplass; David Strømme Eikeland og Vebjørn Holm-Gjerde, har en fordel under uttaket. 
Mann i svart dress som står på scene, med mikrofon (mygg)
Statssekretær i kunnskapsdepartementet, Sindre Lysø (Ap), delte ut premiene i årets Abelkonkurranse. 
– Abelkonkurransen er en arena hvor unge, skarpe hoder kan få utfordringer, og føle mestring. Vi trenger en slik arena. Jeg håper dere vil bruke engasjementet deres til å løse komplekse problemer som kan ta samfunnet videre, sa Lysø i sin tale til finalistene. 
NTNUs rektor Anne Borg står på en scene, med mikrofon. Hun har blå bluse og grå dressjakke.
I sin hilsen sa NTNUs rektor Anne Borg at finalistene i Abelkonkurransen har en helt spesiell mulighet til å løse utfordringene vi har rundt oss, ved hjelp av matematikk. 
– Det ligger knallhard jobbing bak det dere finalister har prestert. Uansett resultat, har dere nådd svært langt, sa Borg. 

Fire til jente-OL i matematikk
De fire beste jentene i Abelkonkurransen får delta i European Girls’ Mathematical Olympiad (EGMO), som i år arrangeres i Portorož i Slovenia, 13.-19. april 2023. I år er det Mina Johanne Heier fra Elvebakken videregående skole, Yuliya Zabelina fra Kongsbakken videregående skole, Maryam Modupeola Omobolanle Idowu fra Trondheim katedralskole og Ingunn Skoglund fra Orkdal videregående skole som representerer Norge. Zejia He fra Oslo International School er også tatt ut til troppen, men kunne ikke reise.
 

Fire jenter på 15 - 18 år som står på rekke og rad bak et kateter.
Disse fire skal representerer Norge i matematikk-OL for jenter. Fra venstre Mina Johanne Heier fra Elvebakken videregående skole, Ingunn Skoglund fra Orkdal videregående skole, Maryam Modupeola Omobolanle Idowu fra Trondheim katedralskole og Yuliya Zabelina fra Kongsbakken videregående skole. 

 

Tre menn står på en scene.
Det var både spenning og god stemning under premieutdelingen. Her ser vi statssekretær Sindre Lysø (Ap), leder for Abelkonkurransen, Dag Wessel-Berg og juryformann Dávid Kunszenti-Kovács like før vinnerne skulle avsløres. 
Mann som sitter på en scene med en gitar. I bakgrunnen ser vi et bilde av en liten fløyte.
Universitetslektor Morten Nome ved Institutt for matematiske fag ved NTNU, holdt årets matematiske foredrag. 
Jente på 18 år synger i en mikrofon, og i bakgrunnen ser vi en gutt på 18 som spiller gitar.
Alexandra Fossen Pavlovic og Martinus Landsem fra musikklinja ved Heimdal videregående skole åpnet premieutdelingen med musikalske innslag. 

 

Dame på scene, hun har på svart dress og hvit t-skjorte.
Professor Katrin Grunert ga finalistene en hilsen fra Norsk matematisk forening, som eier Abelkonkurransen. 
Dame I sort kjole står på en scene, foran en stor logo som det står "Abelkonkurransen" på
Matematikksenterets leder Kjersti Wæge var konferansier under premieutdelingen. 
30 ungdommer oppstilt på et gruppebilde foran en vegg og malerier av eldre menn.
Finalistene i Abelkonkurransen 2023. 

I tre dager før finalen, samles alle finalistene til treningsleir i matematikk, i regi Institutt for matematikk ved NTNU. Se film fra treningsleiren: 

Om Abelkonkurransen

Abelkonkurransen (Niels Henrik Abels matematikkonkurranse) ble startet opp av Norsk matematisk forening i 1981.
Mer enn 2500 elever fra ungdoms- og videregående skoler i Norge deltar i de innledende rundene, og konkurrerer om å bli kåret til Norges dyktigste unge matematiker. De seks beste deltagerne får representere Norge i matematikk-OL. 
Norsk matematisk forening eier Abelkonkurransen. Institutt for matematiske fag ved NTNU har det faglige ansvaret for Abelkonkurransen, med støtte fra Matematikksenteret, som har det administrative ansvaret for konkurransen. Abelkonkurransen sponses av Abelprisen og Forskningsrådet.

Les mer mer om Abelkonkurransen