Lyst på en påske-utfordring?

12.04.2019
Bilde av et knust egg med fotspor av en kylling som har gått ut av egget
Har du sansen for sudoku? Her skal du få en litt annerledes en - om du løser den vil vi gjerne høre hvordan du gjorde det.

Vår påskeutfordring passer for alle aldre, og vi ønsker oss løsningsforslag fra både barn og voksne! Kanskje dere kan lage en familie-utfordring i påska? 

En "vanlig" sudoku går ut på å plassere sifre i et rutemønster på 9x9 ruter som igjen er delt inn i ni mindre bokser på 3x3 ruter. I disse rutene skal du plassere tallene 1 til 9 slik at både hver boks og de loddrette og vannrette radene inneholder tallet 1 til 9 kun én gang. 

Vår påske-utfordring består av fem litt mer finurlige utfordringer - produkt-sudokuer!

Sudoku%20-%20bilde%202.png

Hva er en produkt-sudoku?

På samme måte som vanlig sudoku har produkt-sudoku basisreglene nevnt overfor, men kan løses ved å bruke tallene som befinner seg øverst i noen av de små rutene. Disse tallene er nemlig produktet av tallene som skal ligge i rutene ved siden av, vertikalt og horisontalt.  

Vi vil gjerne se hvordan dere har tenkt, gjerne med kladder og utregninger på et ark. Om du ikke har printer på hytta, går det helt fint om du skriver ned hele sudokuen for hånd.

Noen løsninger vil bli publisert på mattelist.no, og vil være til læring og hjelp til andre som arbeider med samme oppgave. 

De fem sudokuene og hint om hvordan du kan løse dem, finner du på vår nettside mattelist.no

Mattelist.no
​​​​​​
Mattelist.no er et nettsted med matematiske aktiviteter som skal være enkle å komme i gang med, samtidig som de kan gi store utfordringer. Aktivitetene kan brukes av lærere i undervisningen og passer for elever som vil utforske matematikk på egenhånd. Innholdet på MatteLIST.no er hentet fra NRICH ved University of Cambridge, og er oversatt og tilpasset av Matematikksenteret, NTNU.