Norsk gull i OL!

Nyhet
/
01.10.2020
Trine Skei Grande og Andreas Alberg
Andreas Alberg greide det kun to nordmenn har gjort før ham: Å ta olympisk gull! Her er han avbildet sammen med tidligere kunnskapsminister Trine Skei Grande under premieutdelingen i Abelkonkurransen i fjor, som han for øvrig har vunnet tre ganger.
Andreas Alberg (17) tok gull i den internasjonale matematikkolympiaden.

The International Mathematical Olympiad (IMO) er verdens “matematikk-OL” for elever i videregående. Det norske laget bestod av Andreas Alberg (Oslo), Elias Ekern Baird (Bergen), Philip Bergh Sveen (Oslo), Erik Mjaanes (Oslo), Christoffer Grøndal Tryggestad (Oslo) og Andreas Notøy (Sandefjord) – som alle kvalifiserte seg etter svært gode prestasjoner i Abelkonkurransen.

Andreas Alberg kom på 22. plass av 616 deltagere, noe som holdt til gullmedalje. Elias Ekern Baird tok bronse.

Norge har deltatt i IMO 37 ganger – og det er tredje gang har vi greid å ta gullmedalje. Dette er med andre ord sjelden kost for lille Norge!

Se filmen fra finalen i Abelkonkurransen 2020: 

 

The International Mathematical Olympiad (IMO) er verdens “matematikk-OL” for elever i videregående. IMO ble for første gang avholdt i Romania i 1959, med sju land på deltagerlista. I dag deltar over 100 land fra fem kontinenter. Medaljene fordeles etter et spesielt system: Deltagerne deles i 12 grupper sortert etter resultat. Den beste gruppen får gull, de to neste sølv, og de tre deretter bronse.
I 2022 arrangeres IMO i Oslo.

IMO skulle egentlig funnet sted i St. Petersburg i 2020, men ble i år avholdt lokalt i hvert land 21. og 22. september. De norske deltagerne var samlet i Oslo. Søndag 30. september ble resultatene offentliggjort.

Det landet som gjorde det best var Kina, som vant overlegent sammenlagt. Her er oversikt over antall deltagelser og medaljer for Norge.

Hvem deltar i OL i 2021?
De norske deltagerne i IMO kvalifiserer seg ved å delta i Abelkonkurransen. Første runde arrangeres 5. november og alle elever i videregående kan delta.