Klart for finalen i Abelkonkurransen

Nyhet
/
25.02.2020
Abelkonkurransedeltagere i diskusjon
De 25 beste unge matematikk-talentene i Norge er klare for finalen i Abelkonkurransen. Til helga lader de opp med “bootcamp” i matematikk ved NTNU i Trondheim. Finalen arrangeres 3. mars, og det er kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande som deler ut prisene.

De 25 finalistene i Abelkonkurransen er plukket ut etter to innledende runder.

I de innledende rundene var det Andreas Alberg (Oslo Katedralskole) som gjorde det best med 200 poeng, fulgt av Erik Mjaanes (Oslo International School) og Philip Bergh Sveen (Nydalen videregående skole), begge med 190 poeng.

Se listen over alle de 25 finalistene

Alle finalistene samles i Trondheim lørdag 29. februar for å delta i en bootcamp (treningsleir) i matematikk. Institutt for matematiske fag, NTNU er ansvarlig for bootcampen, og stiller med noen av “trenerne” for de unge matematikk-talentene.  

Abelkonkurranse-prisene deles ut av kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande tirsdag 3. mars, kl. 17.30 i Dokkhuset, Trondheim. 

  Populær konkurranse

  3218 elever fra 236 skoler deltok i Abelkonkurransens første runde, som ble arrangert i november. 359 elever kvalifiserte seg til andre runde. Av disse deltok 325 elever fra 113 skoler. Her er oversikten over den beste tredjedelen etter andre runde.

  Kan gå videre til OL

  Finalistene konkurrerer også om en plass i årets OL-tropp i matematikk:  

  • Seks finalister (de tre beste fra finalen, samt tre som velges ut basert på resultater fra finalen og resultatene i den nordiske konkurransen) representerer Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i St. Petersburg, Russland 8.-18. juli 2020.
    
  • De beste jentene skal konkurrere i European Girls Mathematics Olympiad i Egmond and Zee, Nederland 15.-21. april 2020.
    

  Om Abelkonkurransen Abelkonkurransen.png

  Abelkonkurransen (Niels Henrik Abels matematikkonkurranse) ble startet opp av Norsk matematisk forening i 1981. Hvert år konkurrerer tusenvis av norske elever om å bli kåret til Norges dyktigste unge matematiker og muligheten til å få være en av de seks som representerer Norge i matematikk-OL. 

  Norsk matematisk forening eier Abelkonkurransen. Institutt for matematiske fag ved NTNU har det faglige ansvaret for Abelkonkurransen, med støtte fra Matematikksenteret, som også har det administrative ansvaret for konkurransen. 

  Seismikkselskapet PGS har siden 2011 vært hovedsponsor for Abelkonkurransen, gjennom en avtale med Det Norske Vitenskaps-Akademi, som årlig bidrar økonomisk for å stimulere unges interesse for matematikk. 

  Les mer om Abelkonkurransen 

  Kontakt arrangement
  Randi Håpnes, Matematikksenteret
  Tlf.73 59 16 94

  Kontakt presse
  Beate Horg, Matematikksenteret  
  Tlf. 412 11 821