Endelig vant David!

Nyhet
/
06.03.2024
David S. Eikeland sammen med kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun.
Etter fire år i toppsjiktet i Abelkonkurransen ble det seier for David Strømme Eikeland.

David Strømme Eikeland, Sandnes videregående skole, utkonkurrerte nesten 3200 deltagere fra de innledende rundene og 19 andre finalister i en av de gjeveste matematikk-konkurransene i Norge. Han har deltatt i Abelkonkurransen fire ganger tidligere, første gang i 2020, da han mottok utfordrerprisen. I 2021 kom han på tredje plass, i 2022 på fjerde plass og i 2023 på tredjeplass.

David vant årets finale overlegent med sine 33 av 40 mulige poeng. Andreplass gikk til Aksel Løvholt fra Oslo katedralskole med 22 poeng. Ivar Lee Fevang fra Thora Storm videregående skole kom på tredjeplass med 19 poeng.

Topp tre flankeres av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun og OL-landslagets maskot Nils. Fra venstre: Aksel Løvholt (nr 3), David S. Eikeland (vinner) og Ivar Lee Fevang (nr 3)
Topp tre flankeres av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun, som for anledningen har fått lånt OL-landslagets maskot Nils. Fra venstre: Aksel Løvholt (nr. 2), David S. Eikeland (vinner) og Ivar Lee Fevang (nr. 3). De tre skal representere Norge i OL i matematikk (IMO), som i år arrangeres i Bath i England.

Fjerdeplass gikk til Torstein Barvik Molstad med 16 poeng, og Magnus Flydal Jenstad fikk femteplass med 14 poeng. Vebjørn Holm -Gjerde og Justin Jia var jevngode og fikk delt sjetteplass med 13 poeng.

Det var kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun som delte ut premiene i årets Abelkonkurranse.

– Dere har en ekstra imponert kunnskapsminister foran dere. Matematikk er en stor del av livene våre, og vi trenger dere unge som brenner for realfagene og matematikken. Dere er gode rollemodeller, og beviset på at matte kan være gøy, sa Kari Nessa Nordtun i sin tale til finalistene.

Se samlet resultatliste
Se oppgaver og løsninger fra Abelkonkurransen 
 

 

Alle finalistene i Abelkonkurransen utenfor hovedbygningen på NTNU Gløshaugen.
Alle finalistene i Abelkonkurransen 2024. 

 

Rektor Tor Grande ved NTNU.
Rektor ved NTNU, Tor Grande, holdt en inspirerende tale for finalistene i Abelkonkurransen. 

 

Finalister og premieutdeler på scenen i Dokkhuset.
Spenningen stiger... De seks beste i finalen er ropt opp på scenen før plasseringene annonseres. Vinner David S. Eikeland står ved siden av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun. Til høyre for henne står leder for Abelkonkurransen Dag Wessel-Berg, leder ved Matematikksenteret NTNU, Kjersti Wæge og juryformann Dávid Kunszenti-Kovács.

 

Marius Thaule på scenen i Dokkhuset
Dosent Marius Thaule overbragte en hilsen fra Norsk matematisk forening. 

 

Stipendiat Torgeir Aambø på scenen i Dokkhuset.
Stipendiat Torgeir Aambø fra Institutt for matematiske fag, NTNU, leverte årets «premieutdelingsforedrag»: Hatten, skilpadden og spøkelset. 

 

Elever fra Heimdal videregående skole på scenen i Dokkhuset.
Det musikalske innslaget ble framført av elever fra musikklinja på Heimdal videregående skole. 

 

Kjersti Wæge, konferansier under premieutdelingen.
Kveldens konferansier, Kjersti Wæge, leder ved Matematikksenteret NTNU.

 

Se film fra finalistenes treningsleir på NTNU Gløshaugen: 

 

Om Abelkonkurransen

Abelkonkurransen (Niels Henrik Abels matematikkonkurranse) ble startet opp av Norsk matematisk forening i 1981. Hvert år konkurrerer tusenvis av norske elever om å bli kåret til Norges dyktigste unge matematiker og muligheten til å få være en av de seks som representerer Norge i matematikk-OL. 

Norsk matematisk forening eier Abelkonkurransen. Institutt for matematiske fag ved NTNU har det faglige ansvaret for Abelkonkurransen, med støtte fra Matematikksenteret, som har det administrative ansvaret for konkurransen.