Slik deltar du i Abelkonkurransen

Nyhet
/
10.08.2021
Logo Abelkonkurransen
Abelkonkurransen er en konkurranse i matematisk problemløsing for elever i videregående skole. Første runde er 11. november.

Abelkonkurransen har blitt arrangert i Norge siden 1993, og flere tusen elever i videregående har vært med. Elever som gjør det godt i Abelkonkurransen kan bli invitert til internasjonale konkurranser i matematikk.

Det er enkelt å melde seg på, enkelt å delta! Her kan du se hvordan: 

Slik foregår Abelkonkurransen

Den første og andre runden i Abelkonkurransen foregår digitalt på skolene. I den første runden får deltagerne 20 oppgaver, hver med fem svaralternativer. Oppgavene skal besvares i løpet av 100 minutter. De 10 prosentene som gjør det best, går videre til andre runde. Her får elevene 10 oppgaver, som også skal besvares i løpet av 100 minutter. Resultatene fra de innledende rundene summeres, og de beste 20 (og ofte noen til), blir invitert til finalen som foregår ved NTNU i Trondheim. Her får deltagerne fire timer på å løse fire oppgaver. 

Her er oppgavene 

Første runde er nå over. 2429 elever deltok, 1839 elever kvalifiserte seg til diplom og 243 går videre til andre runde, som arrangeres 20. januar 2022.

Her er resultatene

Praktisk informasjon

Første runde i Abelkonkurransen 2021 er 11. november, andre runde er 20. januar. 2022. Konkurransen er åpen mellom kl. 08.00 - 18.00 på konkurransedagen, og dere kan starte prøven når som helst innen for dette tidsrommet. (Det kan avtales senere eller tidligere tidspunkt hvis det er umulig å få tatt prøven innenfor angitte tidsrom.) Etter at prøven er startet, har eleven 100 minutter på seg til å gjennomføre alle 20 oppgavene.
Oppgavene legges ut på på konkurransesiden https://oppgaver.abelkonkurransen.no/, hvor elevene logger seg direkte på via Feide, eller med brukernavn og passord.
Elever på skoler som ikke har Feide kan delta med brukernavn og passord. Kontaktlærer må på forhånd registrere disse elevene. 

Det er ingen påmelding i Abelkonkurransen, men alle som skal delta må ha en skolekontakt (en lærer) som registrerer seg på forhånd. Skolekontakten har ansvar for at konkurransen gjennomføres etter reglene, og er elevens kontaktpunkt. En ukes tid før konkurransen vil skolekontakter få informasjon via e-post om konkurranserutiner og regler. 

Om skolen ikke har Feide, kan elevene delta med brukernavn og passord. Dette forutsetter at skolekontakten registrerer disse elevene innen 1. november 2021. 

​​​​​​Registrer skolekontakt
Registrer elev (for skoler uten feide)

Frist for registrering 1. november

Sjekk at FEIDE er aktivert!

Alle skoler som har Feide må aktivere Abelkonkurransen. Dette foregår ved at IT-ansvarlig på skolen, kommunen eller fylkeskommunen aktiverer Abelkonkurransen i Feides kundeportal. Vi oppfordrer alle som skal være med om å kontrollere at dette er i orden. Om det ikke er det, ta kontakt med IT-ansvarlig, eller ta direkte kontakt med ansvarlig for Feide i din kommune/ditt fylke

Viktig informasjon til lærere 

Abelkonkurransen skal gjennomføres i løpet av 100 minutter, og det må være en lærer til stede. Alle deltagere må derfor ha en egen skolekontakt (en lærer). Skolekontakten må registrere seg før 1. november. Om du har registret deg som skolekontakt tidligere, kan du se bort fra dette, men om du har skiftet e-postadresse må du registrere deg på nytt. 

En ukes tid før konkurransen vil alle skolekontakter få informasjon via e-post om konkurranserutiner og regler. Det er skolekontaktens ansvar å følge med om elevene går videre til neste runde. 

Se film fra treningsleir og finale i Abelkonkurransen 2019/2020

Last ned plakater som kan henges i klasserommet og/eller vises på skjerm


Grafisk framstilling av Abelkonkurransens hovedbegivenheter.