Glad i matematikk? Bli med i Abelkonkurransen!

Nyhet
/
14.08.2023
VI ser noen som tegner en geometrisk figur på et hvitt ark.
Abelkonkurransen er en konkurranse i matematisk problemløsing for elever i videregående skole. Første runde er 9. november. Her kan du lese mer om hvordan elever kan delta, og hvordan du som lærer registrerer deg som skolekontakt.

Abelkonkurransen har blitt arrangert i Norge siden 1993, og flere tusen elever i videregående har vært med. Elever som gjør det bra i konkurransen kan bli invitert til internasjonale konkurranser i matematikk.

Slik foregår Abelkonkurransen

Den første og andre runden i Abelkonkurransen foregår digitalt på skolene. I den første runden får deltagerne 20 oppgaver, hver med fem svaralternativer. Oppgavene skal besvares i løpet av 100 minutter. De 10 prosentene som gjør det best, går videre til andre runde. Her får elevene 10 oppgaver, som også skal besvares i løpet av 100 minutter. Resultatene fra de innledende rundene summeres, og de beste 20 (og ofte noen til), blir invitert til finalen som foregår ved NTNU i Trondheim. Her får deltagerne fire timer på å løse fire oppgaver. 

Viktig informasjon til lærere 

Det er ingen påmelding i Abelkonkurransen, men alle som skal delta må ha en skolekontakt (en lærer) som registrerer seg på forhånd. Skolekontakten har ansvar for at konkurransen gjennomføres etter reglene, og er elevens kontaktpunkt. Skolekontakten må registrere seg før 1. november. Om du har registret deg som skolekontakt tidligere, kan du se bort fra dette, men om du har skiftet e-postadresse må du registrere deg på nytt. 

En ukes tid før konkurransen vil alle skolekontakter få informasjon via e-post om konkurranserutiner og regler. Det er skolekontaktens ansvar å følge med om elevene går videre til neste runde. Klikk her for å registrere deg som skolekontakt: 

​​​​​​Registrer skolekontakt

Om skolen ikke har Feide, kan elevene delta med brukernavn og passord.
Registrer elev uten Feide 

Frist for registrering 1. november

Praktisk informasjon

Første runde i Abelkonkurransen 2023 er 9. november, andre runde er 18. januar. 2024. Finalen arrangeres i Trondheim 5. mars 2024. Konkurransen er åpen mellom kl. 08.00 - 18.00 på konkurransedagen, og dere kan starte prøven når som helst innen for dette tidsrommet. (Det kan avtales senere eller tidligere tidspunkt hvis det er umulig å få tatt prøven innenfor angitte tidsrom.) Etter at prøven er startet, har eleven 100 minutter på seg til å gjennomføre alle 20 oppgavene.

Oppgavene legges ut på på konkurransesiden https://oppgaver.abelkonkurransen.no/, hvor elevene logger seg direkte på via Feide. 

Sjekk at FEIDE er aktivert!

Alle skoler som har Feide må aktivere Abelkonkurransen. Dette foregår ved at IT-ansvarlig på skolen, kommunen eller fylkeskommunen aktiverer Abelkonkurransen i Feides kundeportal. Vi oppfordrer alle som skal være med om å kontrollere at dette er i orden. Om det ikke er det, ta kontakt med IT-ansvarlig, eller ta direkte kontakt med ansvarlig for Feide i din kommune/ditt fylke

Abelkonkurransen skoleåret 2023/2024

Første runde: 9. november 2023
Andre runde: 18. januar 2024
Finalen: 5. mars 2024

Første og andre runde går på skolene, og finalen holdes ved NTNU i Trondheim.

Last ned plakater som kan henges i klasserommet eller på lærerrommet: