Verksted 33

Stig Eriksen, Martin Nordskog og Beate Lien

Stig Eriksen har lang erfaring fra videregående skole og underviser nå i lærerutdanningene ved Universitetet i Agder, og med etter- og videreutdanning av lærere. For tiden er han også ansatt ved Matematikksenteret for å bidra til «Matematikkløftet», et nasjonalt toårig kompetanseutviklingsprosjekt i utforskende og praktisk matematikkundervisning. Han er spesielt interessert i kommunikasjon og handling i et elevaktivt klasserom.

Martin Nordskog er fra 1.juli phd-stipendiat ved Universitetet i Agder. Han har undervist i grunnskolelærerutdanningen og barnehagelærerutdanningen ved UiA, og har forsket på modellering i ungdomsskolen, videregående skole og lektorutdanningen.

Beate Lien er PhD-stipendiat ved Universitetet i Agder, der hun forsker på utviklingen av læreridentitet blant lektorstudenter. Hun har tidligere undervist i grunnskolelærerutdanningen ved UiA, og har forsket på modellering i ungdomsskolen, videregående skole og lektorutdanningen.

Vurdering av romgeometri i lys av modellering

Et verksted om vurdering, utforsking og praktisk arbeid med elevbesvarelser

Hvordan kan vi vurdere elevers kompetanse i romgeometri når vi ser den «i lys av» modellering og anvendelser? Dette verkstedet tar utgangspunkt i et forskningsprosjekt ved Universitetet i Agder (MERGA) og gir deltakerne mulighet til å utforske vurdering i praksis – med ekte elevbesvarelser som utgangspunkt.

Verkstedet bygger på erfaringer fra et prosjekt der elever jobbet med modelleringsoppgaver i romgeometri, og der vurderingen ble gjort på bakgrunn av videoopptak av elevenes presentasjoner. Vi tar utgangspunkt i et vurderingsskjema utviklet med inspirasjon fra Niss og Høigaards definisjon av modellering, med kriterier for både innsikt og handling.

I verkstedet vil vi se på hvordan elever har jobbet med praktiske modelleringsoppgaver, og hvordan det har dannet grunnlag for vurdering av kompetansemål i romgeometri for 9. trinn, lys av kjerneelementet «Modellering og anvendelser». Vi vil diskutere hva det vil bety å forstå kompetansemål i lys av kjerneelementene, hva som kategoriseres som gode løsninger knyttet til kjerneelementene, og ikke minst hvordan lærere kan bedrive god vurdering på en gjennomførbar måte i et vanlig norsk matematikk-klasserom.