Verksted 24

Barbro Børli Løkken (Universitetet i Sørøst-Norge, Institutt for estetiske fag) er universitetslektor i drama og teater, og underviser på grunnskolelærerutdanningen og barnehagelærerutdanningen på Campus Notodden og Campus Porsgrunn. Hun har flere års erfaring som ungdomsskolelærer og har bl.a. undervist i norsk, samfunnsfag, musikk, valgfag og i tverrfaglige prosjekter. Hun har også vært teaterinstruktør for barn og ungdom, både i kulturskole og i andre sammenhenger. Hennes forskningsinteresser er drama og teater, estetiske læreprosesser, tverrfaglighet, anvendt teater og psykososialt læringsmiljø. Hun er medlem av forskergruppa ForEst – Forskergruppe for Estetiske læreprosesser.
Dag Rune Pedersen (Universitetet i Sørøst-Norge, Institutt for matematikk og naturfag) er universitetslektor og jobber med grunnskoleutdanningen ved Campus Notodden og Porsgrunn ved Universitet i Sørøst-Norge. Han har 15 års undervisningsbakgrunn fra ungdomsskolen i Skien kommune og ved en privat norsk skole i utlandet. Undervisningsfag fra grunnskolen er matematikk, naturfag, samfunnsfag, KRLE og kroppsøving. Forskningsinteresser er knyttet til matematikkdidaktikk.
Sigurd Rage (Universitetet i Sørøst-Norge, Institutt for matematikk og naturfag) har jobbet som universitetslektor på grunnskolelærerutdanningen ved Campus Notodden siden 2019 og underviser masterstudenter i matematikk, fysikk og teknologi. Han har mange års erfaring som lærer på videregående skole i alle matematikkfag, inkludert tilrettelagt opplæring, samt fysikk og informasjonsteknologi. I tillegg har han undervist ett år på grunnskole som matematikk og naturfagslærer.
Sigurd Hals (Universitetet i Sørøst-Norge, Institutt for matematikk og naturfag) er universitetslektor og arbeider ved Universitetet i Sørøst-Norge. Han har tidligere erfaring fra videregående skole. Hans forskningsinteresser er særlig rettet mot argumentasjon og bevis innen matematikk, samt levende matematikkundervisning med fokus på dramatisering av matematikkundervisningen. Gjennom sitt arbeid utforsker han innovative metoder for å gjøre matematikkundervisningen mer engasjerende og tilgjengelig for studenter. Han kombinerer sin faglige bakgrunn med didaktiske tilnærminger som fremmer dypere forståelse av matematiske konsepter gjennom kreative formidlingsformer.
Bletchley Park og Slaget ved Nordkapp
Det er desember. Året er 1943. Det er krig i Europa. Etter at tyskerne rykket inn i Sovjetunionen den 22. juni 1941 i Operasjon Barbarossa, er også Sovjetunionen involvert i krigen mot tyskerne. De allierte støtter opp om krigsinnsatsen på Østfronten og sender konvoier av skip med forsyninger til nordhavnene i Sovjetunionen. I det tyskokkuperte Nord-Norge sender tyskerne ofte marine- og luftstyrker ut i angrep mot konvoiene. Unge liv kan gå tapt, men krigen må vinnes for enhver pris! (Dramaforløpet Bletchley Park og Slaget ved Nordkapp, 2023)
Undervisningsopplegget vi vil presentere i denne workshopen har bakgrunn i et tverrfaglig samarbeidsprosjekt mellom drama og matematikk på Universitetet i Sørøst-Norge, Campus Notodden, som startet høsten 2022. Vi ønsker i prosjektet å undersøke om drama og praktisk-estetiske tilnærminger til matematikkundervisning kan skape engasjement og interesse hos elever i skolen, og slik fremme motivasjon, mestring, læring og utvikling.
13. september 2024 lanserte Kunnskapsdepartementet Meld. St. 34 (2023–2024) til Stortinget, En mer praktisk skole Bedre læring, motivasjon og trivsel på 5.–10. trinn. I kapittel 1.3 «En mer praktisk skole», står det:
En mer praktisk, variert og relevant skole er et hovedgrep for å snu den negative utviklingen i læring, motivasjon og trivsel. I arbeidet med meldingen har det kommet mange innspill om at elevene er for lite i aktivitet og at opplæringen bør kobles tettere på elevenes hverdag. Elever lærer på ulike måter. Derfor er det viktig med varierte skoledager der alle elever får mulighet til å oppleve mestring. (Meld St. 34 (2023–2024), s. 15).
Gjennom å utfordre de tradisjonelle rammene for matematikkundervisning, ville vi prøve noe praktisk og variert. I dette første dramaforløpet, som handler om etteretningsarbeid under andre verdenskrig, gis problemløsningsoppgaver og kodeknekkingsoppgaver en tydelig relevans for elevene. Vi undersøker hvordan dramafaglige estetiske læreprosesser kan fremme elevenes deltakelse og motivasjon i matematikkundervisning. Dramaforløpet er også knyttet til samfunnsfag og KRLE, i tillegg til de to tverrfaglige temaene demokrati og medborgerskap og folkehelse og livsmestring.
I vår workshop vil vi gjennomføre deler av dramaforløpet, slik at deltakerne vil få kunne innta elevperspektiv, samt åpne opp for refleksjon og samtale i etterkant.