Verksted 8

Marie Vaterland Øyen

Marie Vaterland Øyen, lektor ved Vinstra vidaregåande skule, samt engasjement hos NDLA matematikk og UDIR. Har mastergrad i realfagenes didaktikk med fordypning i matematikkdidaktikk, samt videreutdanning i kjemi. Masteroppgaven omhandlet tverrfaglighet mellom matematikk og programfagene på bygg- og anleggsteknikk Vg1. Mine hjertesaker er yrkesretting av realfagene, fokus på nytteverdi og å koble undervisningen tett opp mot hverdagslivet.

Praktisk talt matematikk. Forsøk og aktiviteter for matematikk på yrkesfag.

Hvordan kan matematikk-faget oppleves som nyttig, konkret og motiverende for yrkesfagelever?

I dette verkstedet får deltakerne prøve ut stasjonsbaserte og praktiske oppgaver med tydelig yrkesfaglig forankring. Oppleggene er utviklet for å styrke elevenes forståelse – men ikke minst mestring og motivasjon.

Verkstedet er aktivitetsbasert og vil bestå av ulike stasjoner, der deltakerne får teste ut oppgaver som enkelt kan gjennomføres i klasserommet eller i samarbeid med programfaglærere. Eksempler på stasjoner:

  • Lage et rør som rommer nøyaktig 1 liter
  • Kapp/skjær en plate som veier 250 gram
  • Stemmer Ohms lov?
  • Fuktighetsprosent, vannsug og massetetthet i ulike materialer
  • Små klasseromsaktiviteter med konkreter innen prosentvis endring, Pytagoras og trigonometri

Oppgavene er praktiske med lav inngangsterskel, og inviterer elevene inn i en verden der matematikk ikke bare er teori. Oppleggene er inspirert av kjemiundervisningens struktur med forsøk og praktisk utforskning – og gir elevene noe å «fikle» med som har relevans for deres hverdag og fagområde. Her får matematikken fysisk form og mening.

Gjennom praktiske aktiviteter med målebånd, vekt, kalkulator og andre konkreter kan elevene erfare at matematikken de bruker faktisk stemmer – enten ved at utregningen matcher virkeligheten, at tallene de har regnet ut dukker opp i forsøket, eller at resultatet likner arbeidstegningen de tok utgangspunkt i.

Mot slutten blir det en kort presentasjon (ca. 15 minutter) med:

  • eksempler på organisering av tverrfaglige fagdager i matematikk i samarbeid med programfag
  • forslag til vurderingsformer og tilpasning i praktisk matematikkundervisning. Her deler jeg også erfaringer fra egen undervisning: Hva har fungert, hva har overrasket – og hvordan vi kan tenke kreativt rundt undervisning og vurdering på yrkesfag.