Verksted 5

Åshild Tungen jobber på Charlottenlund ungdomsskole i Trondheim. Hun underviser i matematikk, naturfag og arbeidslivsfag.
Anders Sanne jobber på Institutt for lærerutdanning ved NTNU. Der underviser han lærerstudenter i matematikk for ungdomstrinnet og videregående skole.
Fra vertikale tavler til individuell læring

Utforskingsoppgaver, tilfeldige grupper og vertikale tavler bidrar til å skape engasjement i klasserommet. Men hvordan kan vi komme videre fra arbeid på tavlene til individuell læring og forståelse? Vi har lest Peter Liljedahl (2023), og vi har prøvd ut noen av hans idéer i Åshilds klasserom på ungdomstrinnet. Forankring nedenfra; meningsfulle notater; sjekk-sjekk-forståelsen-oppgaver; forstå hvor du er, og hvor du er på vei (figur 1).
For oss handler dette om underveisvurdering i utforskende og praktisk matematikkundervisning. I dette verkstedet vil vi dele våre erfaringer:
- Hvordan få til en god oppsummering i plenum basert på elevenes utforsking?
- Bruk av skriverammer og oppgaveark for å hjelpe elevene til å ta gode notater
- Individuelle oppgaver
- Vurdering for læring
Deltakerne vil få jobbe med noen av de oppgavene og det materiellet vi brukt. Vi ønsker å få en god diskusjon med erfaringsutveksling i løpet av verkstedet.
Referanser
Liljedahl, P. (2023). Å bygge tenkende klasserom i matematikk. 14 praksiser for bedre læring (1. utg.). Cappelen Damm Akademisk.